HockeyNews
PLUS

Johan Alm berättar om sitt val: "Det stod mellan Djurgården och AIK"

(24790) Johan Alm Djurgården SSK
Bildbyrån/Mattias Ek, HockeyNews.se

Publicerad: 2 oktober 2022

FacebookXWhatsApp
SÖDERTÄLJE. Valet stod främst mellan AIK och Djurgården.
Johan Alm fastnade för Djurgården och fick en smakstart mot Södertälje.
– Jag trivs skitbra även om jag har varit här en kort tid, säger Alm till HockeyNews.se.

Johan Alm hade inte spelat en hockeymatch sedan den 12 april i våras. Då fyllde han ut Oskarshamns laguppställning och fick lite drygt fyra minuters speltid i den sjunde och sista SM-kvartsfinalen mot Rögle.

Men efter en försäsong utan träningsmatcher eller ens träningar med något lag bestämde han sig för spel i Djurgården och skrev på ett ettårskontrakt.

I fredags i Södertälje stod han redo vid nedsläpp klockan 19.00 i ett fullsatt och frustande Scaniarinken.

– Det blev lite hektiskt. Jag åkte egentligen ner från Skellefteå klockan halv åtta (torsdag kväll). Sedan blev det hotellet. På morgonen blev det fystester, läkarundersökning, träning och sedan blev det inflyttning till lägenheten och därefter buss kvart i fyra (till Södertälje). Ganska stressigt, säger Alm till HockeyNews.se när han berättar om dygnet före debuten i Djurgården.

LÄS MERIlska mot bengalen i Djurgårdsklacken: "Det blev lite kaos"

Den dubbelt SM-guldvinnande 30-årige backen gjorde stor nytta i Djurgårdens 4–1-seger genom att klara av mycket istid i boxplay och han var i vägen för tre SSK-skott.

– Nu efteråt är det ganska skönt att ha gjort bort det. Nu är man inne i det hela och så en ledig dag så jag får ta tag i hemmet, säger Alm.

Så sent som i onsdags fick Johan Alm ett samtal hemma i Skellefteå från Djurgårdens assisterande coach, backansvarige Marcus Ragnarsson.

– Han frågade om jag ville spela direkt och det är väl lika bra, sa jag. Sedan speltid var väl lite oklart hur mycket det skulle bli. Det blev en hel del, så nu är man inne i det.

Johan Alm spelade 20:47 och fick rycka in i Djurgårdens första boxplay efter 6.29 då lagkaptenen fick två minuters utvisning för en fasthållning.

– Det var en kul match. Det kändes helt okej ändå. Jag är långt ifrån felfri. Det är situationer som är lite nytt för mig. Jag menar, jag har inte spelat match på väldigt länge. Det är ny grupp, lite nytt spelsystem, även om jag tycker att det passar mig, sättet vi spelar. Det kommer absolut att bli bättre. Det kommer det.

Du pratade ihop dig med Linus Arnesson i första boxplay-spelet på isen?

– Ja, grabbarna har hjälpt mig skitbra. Det är kort tid och det är detaljnivå och då är de tydliga och ger ett tydligt svar. Det underlättar, det gör det.

När var du senast med på en lagträning på is?

– Det är några NHL-grabbar i Skellefteå så jag tränade med dem innan de drog över. Jag har fått träna med Skellefteå J20 några dagar i veckan, och HG (hockeygymnasiet), så det är sättet jag har hållit igång. Så jag är jättetacksam att Skellefteå har hjälpt mig på det sättet. Sedan är det här ett snäpp till. Och det känner man. Men isvana är isvana, det är bättre än ingenting.

När vill du vara på topp formmässigt?

– Oj, det är svårt att säga. För varje match kommer vi att orka mer och situationerna blir naturligare för man utsätter sig för dem och då blir det lättare. Det måste man göra på match. Det är svårt att göra det på träning.

LÄS MERFagervall om Alms debut, bengalen och Lekkerimäki

Kommande derbymotståndaren och Stockholmsrivalen AIK var också med i snacket om att värva Johan Alm.

– Sista tiden stod det mellan Djurgården och AIK om det skulle bli Sverige. Det var en del finska lag som ryckte i mig. Men jag kom överens med Claes Elefalk, min agent, om att Djurgården skulle bli det bästa alternativet för mig. Jätteglad att det blev det också. Jag trivs skitbra även om jag har varit här en kort tid. Det känns bra, det känns proffsigt. Det är skickliga spelare, men det är ändå gediget alltihop. Det är en kul grupp, säger Johan Alm, som redan efter sin debut fick beröm av både coachen Joakim Fagervall och av lagkaptenen Marcus Krüger.

– Då får jag tacka och ta emot. Han (Krüger) är en duktig spelare och har koll på det han säger.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!